Ciekawa sprawa, dojeżdżam do skrzyżowania, hamuje silnikiem, obroty spadają do 1500obr/min, wduszam sprzęgło lub wrzucam luz bez różnicy. Chwilowe spalanie wzrasta im wolniej jadę, jak wyhamowuje do 0 nieraz pokazuje 8l/100km, zatrzymam się wskakuje 0,4-0,8l zależy czy rozgrzany czy nie... Ciekawe czy on naprawdę tyle pali czy komputer wariuje?
Garaż blaszany na OII i coś więcej
Zwiń
X
-
Garaż blaszany na OII i coś więcej
Zapadła decyzja o garażu, i zaczynam się rozglądać za czymś konkretnym. Najlepiej żeby był otynkowany, dwuspadowy, i zmieściło się trochę gratów z podwórka.
Może macie jakieś ciekawe propozycje, uwagi techniczne i nie tylko to chętnie zapraszam do dyskusji.
Od razu mówię że murowany odpada ze względu na wysoki podatek od takiej przyjemności w mojej dzielnicy :lol:
-
-
Zwróć uwagę na staranne omalowanie antykorozyjne konstrukcji garażu, nawet sam później popraw, zanim ewentualnie ocieplisz. Dobry zamek w sensie niezamarzający w zimie. Jeżeli po drzwiach miałby zacinać deszcz - dodatkowa osłona na zamek/kłódkę. Strop izolowany - na blasze skrapla się woda która później kapie na samochód. Dach przymocuj do ramy czymś odpowiednim - nie zwykłymi nitami (jak u mnie), gdyż przedostaje się woda i profile korodują od wewnątrz.
Doprowadź prąd, zrób okienko, ewentualnie kanał.
Ja mam zwykły blaszak 2,5/5m z drzwiami otwieranymi na boki i poza tym, że w zimie każda kłódka zamarza - jestem zadowolony.
Komentarz
-
-
myślałem nad czymś takim http://www.garazebramy.pl/index.php?...d=49&Itemid=55 model SIGMA
Blisko jeszcze mam np w Cieszynie, ale cena trochę zaporowa bo na dwa samochody kiedyś obliczyli mi najtańszą opcje na 15300 a taki super 16700
Komentarz
-
-
abstinent, o ile sie nie mylę to jesli garaż nie ma "fundamentów" to nie musisz za niego płacic podatków ani mieć żadnych pozwoleń. Nad szczegułami nie bede sie rozwodzil bo ich za dobrze nie znam. Natomiast ja tez tak jak kolega obrus tez mam blaszaka i jedyne co moge mu zarzucic to to że się woda skrapla na dachu i kapie na auto. Ty natomiast w tytule postu piszesz o blaszaku a w poście już o garażu tynkowanym... a to faktycznie jedno zero więcej od blaszaka :roll:
Komentarz
-
-
Cały czas mam na myśl BLASZAKA ale otynkowanego
Dzisiaj byłem w Cieszynie obejrzeć na żywo i całkiem nieźle to wygląda, 4mx7m około 11tyś, zależy jakie dodatki typu okno i małe drzwi, więcej pigmentu na tynk itp więc cena trochę zaporowa
Widać, że konstrukcja jest przystosowana na nasze warunki atmosferyczne.
Minusem były płytkie pionowe załamania tynku widoczne pod mocnym słońcem w miejscach zagięć blachy czyli co ok 30cm co widać na ostatnim zdjęciu
Dzwoniłem też do urzędu miasta i podatek za murowany ok 250zł na rok od takiego co by samochód się zmieścił i jakaś łopata z ogródka :shock:
Muszę obliczyć ile by kosztował murowany z pozwoleniami, projektem na gotowo
Komentarz
-
-
Na blaszaka nic nie potrzeba, żadnych pozwoleń, projektów, ewentualnie można tylko zgłosić w urzędzie że będzie stało, ale nie używać słowa "garaż" tylko pomieszczenie gospodarcze :lol:
Natomiast na zwykły to pozwolenie, projekt, raz w roku podatek ok 250zł(za wyjątkiem tego roku w którym jest zbudowany) tylko pewnie za chwilę podniosą w górę bo prezydent za tym jest ale jakoś radni jeszcze blokują
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentNa blaszaka nic nie potrzeba, żadnych pozwoleń, projektów, ewentualnie można tylko zgłosić w urzędzie że będzie stało
Gdzieś tam m.in. Viniu pisze, że: Bez pozwolenia można lokalizować obiekty budowlane (w tym równiez i garaże) nietrwale z gruntem, ale tylko w przypadku, gdy nie będą stały dłużej niż 120dni (art. 29 ust. 1 pkt 12 prawa budowlanego). Po tym okresie garaż musi być usunięty. Jeśli więc ma stać dłużej niż 120 dni, to jest traktowany jako obiekt trwały, a tym samym wymaga pozwolenia na budowę
Komentarz
-
-
smer, nawet w urzędzie mówią że nie trzeba, natomiast jak byłem oglądać ten garaż to powiedział właśnie że teoretycznie pół roku może stać, ale i na to jest sposób
Wystarczy przesunąć kotwy czy coś w tym stylu tak o dwa centymetry w jedną stronę i gotowe, za pół roku to samo ale w drugą stronę
Komentarz
-
-
Jeszcze w kwestii podatków. Wspomniałeś że od garażu murowanego płaciłbyś ok. 250zł/rocznie. Jeśli postawisz blaszak nietrwale związany z gruntem i będzie on stać ponad 120dni - wymagane jest pozwolenie, a skoro jest wydane na coś pozwolenie to trzeba od tego płacić podatek.
Tyle że już nie wspomniane 250zł - pochodna powierzchni zabudowy, ale 2% wartości budowli. Czyli za najtańszy blaszak za 1500pln - wyjdzie 30zł. a za jakąś lux budowlę może być i 400zł.4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentmożna ale nie trzeba zgłaszać w wydziale arch. że się stawia, i nie używać słowa GARAŻOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
abstinent,
wciskają ci jakieś kity
przesuwanie kotew o 3 cm nic nie da - drzymała już spalił ten patent.
Nie rozumiem też różnicy miedzy stalową a betonową konstrukcją w opodatkowaniu. Chyba trafiłeś na stażystkę w UM. Zresztą wszystkie informacje na telefon musisz traktować jako niepoważne. U mnie w pracy często się zdarza że informacje z UM telefoniczne nijak się mają do pism ( "A wie Pan, musiałam iść do szefa i mi zmienił ...")
Kod:Czyli robisz płytę betonową i kotwisz do niego budynek.
a sprawdzałeś to??
ech...
TomikT
Komentarz
-
-
W czym problem, jezeli dom masz odebrany to kto ci przyjdzie na działkę sprawdzić jak masz w papierach, chyba że z sąsiadmi zle żyjesz to możesz sie obawiać kontroli :szeroki_usmiech
Ja też będe stawiał garaż ale w papierach mam pomieszczenie gospodarcze i się specialnie nie przejmuje :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida, sąsiadami, innymi rzeczami się nie przejmuje
Nie mogę znaleźć nic fajnego w dobrej cenie, i waham się jeszcze pomiędzy blaszakiem a murowanym, muszę policzyć co wyjdzie lepiej
Myślałem że ktoś z forumowiczów stawiał coś podobnego i zna jakąś porządną firmę w normalnej cenie :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentpiramida, sąsiadami, innymi rzeczami się nie przejmuje
Nie mogę znaleźć nic fajnego w dobrej cenie, i waham się jeszcze pomiędzy blaszakiem a murowanym, muszę policzyć co wyjdzie lepiej
Myślałem że ktoś z forumowiczów stawiał coś podobnego i zna jakąś porządną firmę w normalnej cenie :lol:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
abstinent,
rozumiem ze stoi na glinie?
i jak przyjdzie wiatr to odleci?
to jest dosyć naiwne omijanie prawa - każdy wie że to garaż na stałe - i tyle.
tylko ze miasto moze to mieć w nosie i nie sprawdzać dokładnie.
z resztą idąc tym tropem możesz nie mocować w gruncie betonowego garażu .
tylko te 120 dni ...
pozdrawiamech...
TomikT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomiktabstinent,
rozumiem ze stoi na glinie?
i jak przyjdzie wiatr to odleci?
to jest dosyć naiwne omijanie prawa - każdy wie że to garaż na stałe - i tyle.
tylko ze miasto moze to mieć w nosie i nie sprawdzać dokładnie.
z resztą idąc tym tropem możesz nie mocować w gruncie betonowego garażu .
tylko te 120 dni ...
pozdrawiam
Więc może by tak garaż na palach postawić? :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
Komentarz